Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Van 7 februari tot 7 april 2018 organiseren DIVA en de Shanghai Diamond Exchange (SDE) een unieke tentoonstelling in het Shanghai Natural History Museum. DIVA licht een tipje van haar sluier op voor het Chinese publiek. Internationale handel, baanbrekend vakmanschap en hedendaags creatief talent maken het Chinese publiek warm voor de opening van DIVA op 7 mei 2018. De tentoonstelling is de eerste realisatie van de culturele samenwerkingsovereenkomst tussen DIVA en de SDE. 

Gouverneur Cathy Berx en de Belgische consul-generaal Paul Lambert knipten het iconische zilveren lintje door op 7 februari. Gouverneur Cathy Berx vertelt enthousiast: “De belangstelling van China voor het Vlaams cultureel erfgoed is groot. Onze rijke diamantgeschiedenis en vakmanschap zetten Antwerpen internationaal op de kaart.” Luk Lemmens, voorzitter van DIVA, voegt daar trots aan toe: “Het is ongelooflijk hoe we op korte tijd met DIVA niet enkel een nieuw museum met internationale allure in Antwerpen openen, maar onze internationale ambities ook meteen weten te verzilveren met dit samenwerkingsakkoord en deze prestigieuze tentoonstelling in Shanghai.” Partner ALLOVE steunt de preview en stelt twee juwelen tentoon waarin de ALLOVE diamanten met tien harten en pijlen zijn verwerkt. 

© DIVA / Bob Daems

“FROM NATURAL WONDERS TO ART TREASURES”

Bij de selectie van de objecten is rekening gehouden met het referentiekader en de interesse van de Chinese bezoekers. De scenografie is gebaseerd op het thema Internationale handel en combineert vitrines met beeldschermen. Door objectinformatie en animaties op elkaar af te stemmen krijgt de bezoeker inzicht in de voor hen onbekende objecten.

In de uitgewerkte verhalen is er gezocht naar overeenkomsten tussen China en Europa. Zo is de uilenbeker uit 1548/49 (een topstuk in langdurig bruikleen van de Koning Boudewijnstichting) gekoppeld aan het samenkomen van familie, vrienden en relaties om gezamenlijk te eten en te drinken. Ook de waarschuwingen voor overmatig drankgebruik is een thema dat voor zowel de hedendaagse Europese als de Chinese bezoeker herkenbaar is.

Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
© Rob Thalen
Frozen Morning Light, Thalen & Thalen
© DIVA, Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Antwerpen / credits Hugo Maertens
Terrine met onderschotel, Johannes Cornelius Hendrickx, 1782, Mechelen - Coll. Koning Boudewijnstichting, Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
© DIVA, Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Antwerpen / credit Hugo Maertens
Uilenbeker, Meester met Pelikaan, 1548-1549 - Coll. Koning Boudewijnstichting Erfgoed fonds
© DIVA, Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant Antwerpen / credits White Light
Pauwenbroche, Gustave Baugrand, 1867, Frankrijk
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum
Tentoonstelling Shanghai Natural History Museum

Een briljantwerps verhaal

De expositie start met een 16-tal foto’s van Antwerpen. De foto’s, gemaakt door Stany Dederen, geven in vogelvlucht een beeld van de stad. Een hedendaags luik toont een sculptuur van Jan Dries uit de provinciale collectie, een werk van Willy De Sauter en een sculptuur van Rob en Jaap Thalen: Frozen Morning Light. Dit werk waar 10 maanden aan gewerkt is, 28 kilo zilver en 300 diamanten bevat, is het sluitstuk van de expositie.
 
Een briljante samenwerking

De tentoonstelling is het eerste feit van de culturele samenwerkingsovereenkomst die DIVA sloot met de Shanghai Diamond Exchange op 4 september 2017. Beide organisaties delen kennis, vaardigheden en tentoonstellingen en stimuleren culturele uitwisseling. Een internationale award en nieuwe exposities worden de komende jaren uitgerold. 

Een briljante locatie

Het Shanghai Natural History Museum opende in 2015 opnieuw haar deuren in het Jing'An Sculpture Park. Op 44.517m² ontdekt de bezoeker de wereld van de natuurlijke geschiedenis met meer dan 10.000 vondsten uit alle 7 continenten. Ze ontvangt jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers en is een van de populairste musea in Shanghai en China. Het museum verwacht voor de preview tentoonstelling ca. 150.000 bezoekers. Na de opening op 7 februari ontving het museum al meer dan 12.000 bezoekers voor de tentoonstelling. 

 

Persberichten ontvangen

Ben je geïnteresseerd om onze persberichten te ontvangen (via e-mail), contacteer dan:

Suzanne de Lange
E-mail: suzanne.delange@divaantwerp.be
Telefoon: +32 (0)3 360 52 47