Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

DIVA, een ontwakende diamant

DIVA staat er. Het speelt al haar troeven uit om van dit gebouw een internationaal topmuseum te maken in het hart van Antwerpen en haar oude diamantwijk. Het werkt samen met internationale toppers zoals Gert Voorjans en Frank Van Laecke voor de scenografie en de firma Bruns voor de voor de inrichting. DIVA stoomde een ambitieus tentoonstellingsprogramma klaar voor de komende jaren. Op maandag 4 september sloot het een samenwerking af met de Shanghai Diamond Exchange, die haar internationale samenwerking op het vlak van diamant én het bredere Vlaamse erfgoed bekrachtigt. Samengevat: DIVA wordt een briljant museum, in al zijn aspecten. DIVA is vintage “Cut in Antwerp”: het gaat resoluut voor baanbrekend vakmanschap, een internationaal perspectief en hedendaags creatief talent.

Briljante permanente collectie 

Op 4 mei 2018 openen de deuren voor het grote publiek met een groot openingsfeest. Grote namen zoals Gert Voorjans en Frank Van Laecke werken het concept van DIVA en de realisatie van de zes kamers in DIVA’s huis uit. Daarbij presenteert DIVA haar topstukken, boeiende objecten (samen zo’n 500) en verrassende verhalen op een unieke, belevingsvolle manier voor het brede publiek. Vanaf 1 oktober 2017 start firma Bruns tevens met de inrichting van het gedeelte Suikerrui. Vanaf 7 december 2017 is iedereen alvast welkom om tickets te kopen en de museumshop te bezoeken.

Briljante tentoonstellingen

Heel wat prestigieuze tentoonstellingen zitten in de pipeline. In het najaar van 2018 opent de eerste tijdelijke Wonderkamer, vorm gegeven door de wereldberoemde Axel Vervoordt. In 2019 staat een British Summer op het programma, een samenwerking met de V&A, het grootste kunst en design museum van de UK. And many more can be expected…

Briljante internationale partner

Op 4 september 2017 formaliseerde DIVA haar samenwerking met een grote internationale partner: de Shanghai Diamond Exchange. Deze samenwerking is belangrijk voor de diamanthandel, voor Antwerpen én haar bezoekers. Tussen 8 januari en 30 maart 2018 stelt DIVA in samenwerking met SDE een aantal van haar meest briljante objecten tentoon op twee locaties in China. Eerst is Shanghai aan de beurt, daarna verhuizen de stukken naar Shenzhen, om begin april terug richting Antwerpen te keren om een definitieve plek te krijgen in het museum.

Het akkoord omvat ook dat DIVA en SDE samen een prestigieuze, internationale award rond luxe design en mode oprichten. Zo willen ze samen creativiteit, innovatie en het levenswerk van meesters belonen en in de kijker plaatsen en Vlaanderen nog meer op de kaart zetten als toonaangevend op het vlak van design en luxe.

Bovendien is het plan in de toekomst grote internationale tentoonstellingen te organiseren, die zullen worden gepresenteerd in beide landen. De expertise van het team van DIVA wordt hierbij ten volle benut. Het akkoord met de SDE biedt de mogelijkheid om nieuwe fondsen aan te boren voor de ontwikkeling van grote internationale tentoonstellingen. De belangstelling voor cultureel erfgoed uit Vlaanderen in China is immers groot. Anderzijds krijgt DIVA de mogelijkheid om de rijke Chinese cultuur toegankelijk te maken voor het publiek in Antwerpen en diens eeuwenoude handelsrelaties opnieuw in de kijker te stellen.

 

 

Persberichten ontvangen

Ben je geïnteresseerd om onze persberichten te ontvangen (via e-mail), contacteer dan:

Suzanne de Lange
E-mail: suzanne.delange@divaantwerp.be
Telefoon: +32 (0)3 360 52 47