Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Welkom bij de bibliotheek van DIVA! Onze rijke en gespecialiseerde bibliotheekcollectie is uniek in België en vormt een uitzonderlijke bron van informatie en inspiratie.

Bezoeken

De bibliotheek van DIVA is tijdens de verbouwingen van het nieuwe museum aan de Suikerrui momenteel moeilijk toegankelijk voor externe bezoekers.

Heb je een dringende vraag of is er een specifieke nood om bepaalde publicaties in het kader van (wetenschappelijk) onderzoek of een bachelor- of masterpaper te raadplegen, dan wil ons bibliotheekteam je uiteraard zo goed mogelijk verder helpen. Je stuurt bij voorkeur een mail naar de bibliothecaris waarin je even toelicht welke publicaties, documentatie of informatie je nodig hebt. We zoeken graag samen met jou naar de meest geschikte oplossing.

Bibliotheekcollectie

Moderne onderzoeksbibliotheek

Inhoudelijk sluit de bibliotheek aan bij de museumcollecties edelsmeedkunst, juwelen en diamant. Maar je kan bij ons ook terecht voor:

  • een ruime verzameling over toegepaste kunsten: metalen, glas, keramiek, munt- en penningkunde, design, meubelkunst, interieurvormgeving;
  • handboeken over technieken en ambachten;
  • algemene werken over cultuur- en economische geschiedenis, kunstgeschiedenis en –stijlen;
  • gespecialiseerde tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi;
  • een uitgebreide documentatie, voornamelijk over Belgisch zilver.

 

Bijzondere collecties

Daarnaast bewaart de bibliotheek een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, met een verzameling oude drukken en moderne preciosa (o.a. originele verkoopcatalogi/modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden en oude handboeken met betrekking tot het ambacht).

 

Enkele pareltjes uit onze bibliotheek kan je digitaal bewonderen op de website van Flandrica. Daarnaast werd een deel van onze oude drukken toegevoegd aan de Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV), een online bibliografie van publicaties gedrukt in Vlaanderen voor 1801. 

Publicatieruil en schenkingen

De bibliotheek voert een actief ruilbeleid met andere musea. Meer informatie en onze ruillijsten vind je op de wiki van bibliotheekruil. Schenkingen aan onze bibliotheek worden in dank aanvaard, als deze passen binnen het collectieprofiel en nog geen deel uitmaken van onze collectie.

Bibliotheekteam

An Labis
Bibliothecaris
an.labis@divaantwerp.be
T +32 (0)3 360 52 40

 

Giacomo Visini
Medewerker bibliotheek 
giacomo.visini@divaantwerp.be
T +32 (0)3 360 52 41

Gerelateerde publicaties

Lees meer
Catalogus
Bibliotheek

Ontdek de bibliotheekcollectie van DIVA via de online catalogus.