Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Welkom in de bibliotheek van DIVA! Onze rijke en gespecialiseerde bibliotheekcollectie is uniek in België en vormt een uitzonderlijke bron van informatie en inspiratie.

Bibliotheekcollectie

DIVA’s bibliotheekcollectie bestaat uit ca. 23.000 titels en bevat boeken, tijdschriften, jaarboeken, veilingcatalogi en documentatie. Ze is onderverdeeld in de onderzoeksbibliotheek en de bijzondere collecties.

Tot 2020 kan je in onze leeszaal ook de bibliotheek van het Modemuseum raadplegen. Voor meer informatie over de MoMu bib of een afspraak buiten de openingstijden kan je contact opnemen met het bibliotheekteam van het MoMu.

Bezoek

In de leeszaal staat een selectie van de bibliotheekcollectie en vind je steeds de meest recente nummers van onze tijdschriften. Overige publicaties uit het depot kan je opvragen en inkijken in de leeszaal.

Bereid je bezoek voor en doorzoek onze bibliotheekcatalogus. Vraag de gewenste publicaties minimum een werkdag voor je bezoek aan, zodat we de werken voor je kunnen klaarleggen. Kondig je bezoek aan door een mail aan bibliotheek@divaantwerp.be en stuur ons het overzicht van de gewenste titels. Het is steeds mogelijk om ter plaatse extra werken aan te vragen.

Openingsuren

De leeszaal is vrij toegankelijk op:

 • donderdag en vrijdag van 10:00 -12:00 en 13:00 - 17:00
 • 1ste en 3de zaterdag: van 10:00 - 13:00

Op maandag, dinsdag en tijdens schoolvakanties kan je de bibliotheek op afspraak bezoeken.

Gesloten 24 december 2019 tot en met 5 januari 2020. De leeszaal is terug open vanaf donderdag 9 januari 2020.

Praktisch

 • Werken kunnen enkel in de leeszaal geconsulteerd worden.
 • Er zijn geen leeszaalcomputers maar breng gerust je eigen laptop mee. Er is wifi aanwezig.
 • Je kan gratis scans maken in de leeszaal, met behulp van je Smartphone of van de bookscanner (en je eigen USB-stick).
 • Via een persoonlijke login op onze catalogus kun je aankoopsuggesties doen, lijsten aanmaken en werken reserveren.


Onderzoeksbibliotheek

We hebben een gespecialiseerd aanbod van publicaties die inhoudelijk aansluiten bij de museumcollecties edelsmeedkunst, juwelen en diamant. Maar je kan bij ons ook terecht voor:

 • een ruime verzameling over toegepaste kunsten: metalen, glas, keramiek, munt- en penningkunde, design, meubelkunst, interieurvormgeving
 • handboeken over technieken en ambachten
 • algemene werken over cultuur- en economische geschiedenis, kunstgeschiedenis en -stijlen
 • gespecialiseerde tijdschriften, jaarboeken en veilingcatalogi
 • een uitgebreide documentatie, voornamelijk over Belgisch zilver 

Bijzondere collecties

Daarnaast bewaart de bibliotheek een historisch en cultureel waardevolle erfgoedcollectie, met een verzameling oude drukken en moderne preciosa. We bewaren onder meer originele verkoopcatalogi en modelboeken van Belgische zilverbedrijven en edelsmeden/juweliers en oude handboeken met betrekking tot het ambacht.

Enkele pareltjes uit onze bibliotheek kan je digitaal bewonderen op de website van Flandrica. Daarnaast werd een deel van onze oude drukken toegevoegd aan de Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV), een online bibliografie van publicaties gedrukt in Vlaanderen voor 1801. 

Publicatieruil en schenkingen

De bibliotheek voert een actief ruilbeleid met andere musea. Meer informatie en onze ruillijsten vind je op de wiki van bibliotheekruil. Elk aanbod tot schenking aan onze bibliotheek wordt bekeken. Schenkingen worden aangenomen na goedkeuring, als de werken passen binnen het collectieprofiel en nog geen deel uitmaken van onze collectie.

Meer informatie?

Wil je graag weten wat de bibliotheek je nog meer te bieden heeft? Heb je interesse in een groepsbezoek achter de schermen van de bibliotheek?
Wil je als docent graag een workshop of les geven in onze leeszaal?
Neem dan contact op met bibliotheek@divaantwerp.be of bel ons op het nummer +32 (0)3 360 52 42.

Volg ons op Instagram @DIVAlibrary voor updates en nieuwtjes!

Bibliotheekteam

bibliotheek banner

An Labis
Bibliothecaris
an.labis@divaantwerp.be

Giacomo Visini
Medewerker bibliotheek 
giacomo.visini@divaantwerp.be

Het bibliotheekteam is ook telefonisch bereikbaar.

Maandag t.e.m. woensdag: +32 (0)3 360 52 42
Donderdag en vrijdag: +32 (0)3 360 52 40