Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Het Zilvermuseum in Antwerpen

"Zilver is niet louter materie. Als edel metaal heeft het een bijzondere uitstraling die extra cachet geeft aan een huis als het mijne. Mijn roots liggen dan ook bij het Zilvermuseum."

Jaren ’30: Vereeniging Museum voor Vlaamsche Beschaving en Openluchtmuseum

In 1934 werd kasteel Sterckshof in Deurne (het latere zilvermuseum) voor het eerst gebruikt als museum met de oprichting van de Vereeniging Museum voor Vlaamsche Beschaving en Openluchtmuseum. 

Joseph De Beer neemt in 1938 als eerste conservator zijn intrek in het kasteel. In afwachting van de realisatie van het museum brengt De Beer archeologische, natuurhistorische, volkskundige en kunst ambachtelijke collecties samen in het kasteel. Conservator De Beer staat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van een verzetsgroep, verstopt Britse piloten en joden in het Sterckshof en drukt in het museum een weerstandskrant. Dit alles gebeurt terwijl zo’n 200 Duitse soldaten in het kasteel gelegerd zijn. Met een inslaande V-bom en de realisatie van het Openluchtmuseum Bokrijk, wordt zijn plan voor een Openluchtmuseum in Deurne letterlijk opgeblazen.

Jaren ’50: Het Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof

In 1953 opent Piet Baudouin, een eminent kenner van Belgische edelsmeedkunst, dan het Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof. Met een jaarlijkse tentoonstelling wordt telkens een ander kunstambacht in de kijker gezet.

Jaren ’90 - 2000: Van provinciaal Zilvercentrum naar provinciaal Zilvermuseum Sterckshof

Met de opening van het Provinciaal Museum Sterckshof – Zilvercentrum in 1994 evolueert het museum tot een kennis- en promotiecentrum van Belgische edelsmeedkunst. Vanaf 2002 spreekt men van het Zilvermuseum Sterckshof. Het Provinciaal Museum Sterckshof - Zilvercentrum verwelkomt het publiek voor het eerst op Zilverzondag 12 juni 1994.

Grootste collectie Antwerps zilver 

Al in 1995 is er in het Zilvermuseum Sterckshof sprake van vijftien thematische zalen die een bijzonder gevarieerde kijk op de wereld van de edelsmeedkunst bieden. Het museum bezit de grootste collectie Antwerps zilver ter wereld en toont ook edelsmeedkunst uit andere Belgische steden en uit het buitenland.

DIVA/ Hugo Maertens
Pijpenkomfoor, Meester G, 1815-1832, Antwerpen
DIVA/ Hugo Maertens
Inktstel, Jan Pieter Antoon Verschuylen, 1837, Antwerpen

Onder meer het inktstel van de Antwerpse zilversmid Verschuylen en een Antwerps pijpenkomfoor illustreren in de collectie Antwerps zilver de vroege 19de eeuw. Deze Antwerpse stukken zijn onder meer te zien in een expo die, in 2006,  voor het eerst een overzicht brengt van de 16de eeuw tot nu. Deze 16de eeuw die bekend staat als de Gouden Eeuw van Antwerpen verwijst meteen naar één van de uitgangspunten van DIVA,- als nieuw museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant-, waarin luxe en vakmanschap centraal staan .

Het Zilvermuseum Sterckshof organiseerde jarenlang de Zilvermarkt en ZilverZondag. Tijdens het jaarlijks evenement Zilverzondag waren er poetsdemonstraties en verstrekten zilverexperten meer informatie over het onderhouden en oppoetsen van eigen zilveren objecten en/of juwelen.

Internationale Zilvermarkt

Ook tijdens de elf edities van de Zilvermarkt die tot 2014 plaats vonden in het Sterckshof en in 2015 in het DIVA-gebouw aan de Gildekamersstraat. kon de zilverliefhebber zijn hartje ophalen. Tot de vaste ingrediënten van de Zilvermarkt behoorden het kuieren langs kraampjes om zilveren objecten te bewonderen of te kopen, en kennis te maken met binnen- en buitenlandse antiquairs en edelsmeden. Gespecialiseerde antiekhandelaars boden kwaliteitszilver en kwalitatief hoogstaand verzilverd materiaal aan, aangevuld met juwelen. Ook wie meer van hedendaags design hield, vond zijn gading.

Prestigieuze onderscheiding

In 2007 ontving het Zilvermuseum Sterckshof als eerste museum ooit De Vuurslag, de kunsthistorische prijs van Art & Antiques Fair ’s-Hertogenbosch. Een prestigieuze onderscheiding voor een museum dat over een uitzonderlijk rijke collectie edelsmeedkunst beschikt, die binnenkort onderdak krijgt in DIVA, waar de collecties van het Zilver-  en het Diamantmuseum versmelten. Het Zilvermuseum verliet het kasteel Sterckshof op 2 mei 2014, na de tiende jubileumeditie van de Zilvermarkt. Het kasteel Sterckshof krijgt dankzij de inspanning van diverse verenigingen intussen een nieuw leven. Voorlopig is het nog wachten op de nieuwe eigenaar voor de definitieve bestemming van het kasteel.

Bekijk ook

Lees meer
Mijn verhaal

Binnenkort is er in Antwerpen een extra DIVA te bewonderen. Behalve de kathedraal zal je er de DIVA van de Koraalberg, het hoogste punt van Antwerpen kunnen bewonderen.

Lees meer
Mijn huis

Een diva omringt zich graag met luxe. Haar collectie is rijkelijk voorzien van allerlei voorwerpen in edele metalen. Diamant, voor een DIVA de kers op de taart zal vanaf eind 2017 ...

Lees meer
Mijn toekomst

DIVA's toekomst ziet er rooskleurig uit... Of is het loepzuiver wit en schitterend zoals het een top-diamant betaamt? Ze is er alleszins klaar voor!