Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Belangrijke figuren in de diamantgeschiedenis

"Al eeuwen is de mensheid gefascineerd door diamant, onder meer omwille van zijn symboliek. Het woord diamant is afgeleid van het Griekse ‘ADAMAS’, dat ‘onbedwingbaar’ en dus ‘onoverwinnelijk’ betekent. Ik stel je graag mijn inspiratiebronnen voor, die elk een belangrijke rol hebben gespeeld in de diamantgeschiedenis."

1) Babur, de stichter van het Indiase Mogolrijk

De legendarische Keizer Babur (1483-1530) veroverde India en stichtte het Mogolrijk (1526-1857). Babur bleef daarbij genadig voor zijn vijanden en kreeg als dank de beroemde diamant Koh-I-Noor (‘Berg van Licht’,  oorspronkelijk 1186 ct) cadeau. Zijn liefde voor sieraden leefde verder bij zijn troonopvolgers en raakte in de 18de en 19de eeuw wereldwijd bekend. Babur schreef in zijn memoires dat de waarde van de Koh-i-Noor “volstond om de hele wereld gedurende één dag te voeden.

2) Queen Victoria

Wanneer zij in 1877 tot Keizerin van India wordt uitgeroepen, kan de Britse Queen Victoria (1819-1901) de hand leggen op de koning onder de diamanten, de Koh-i-Noor, wat zoveel betekent als ‘Berg van licht’. Nu maakt de Koh-i-Noor deel uit van de Kroonjuwelen, samen met de Cullinan I. Die laatste steen, ook wel Great Star of Africa genoemd, weegt 530 karaat en is de grootste witte geslepen diamant ter wereld.

3) Jean-Baptiste Tavernier

Jean-Baptiste Tavernier (1605 – 1689), de zoon van een Antwerps graveur, reisde in de 17de eeuw verschillende keren naar Perzië en India. In zijn reisverslagen beschrijft hij de ontginningsmethodes van diamant en vertelt hij over de grote stenen uit de schatkamers van de Indische vorsten. Hij kwam met heel wat prachtexemplaren terug, die hij verkocht aan koningen, zoals Lodewijk XIV van Frankrijk, beter bekend als de Zonnekoning. Hij bracht enkele van de beroemdste diamanten mee uit India, zoals de Koh-I-Noor en de Blue Hope.

4) Marcel en Gabi Tolkowsky

De Antwerpse Marcel Tolkowsky deed onderzoek naar de ideale verhoudingen van het briljantslijpsel. Het resultaat: een briljant met een paviljoenhoek van 41°. De resultaten van zijn onderzoek leidden tot zijn publicatie 'Diamond Design' die in 1919 werd uitgegeven. Zijn nazaat Gabi Tolkowsky, een wereldwijd gerespecteerd slijper, werkte aan enkele beroemde diamanten, zoals de Centenary, en stelde zelf een nieuwe reeks slijpvormen voor kleurdiamanten op punt. De roots van Tolkowsky zijn te vinden in Bialystok, Polen, waar Abraham Tolkowsky zich vestigde als uitstekend ambachtsman, goudsmid en juweelmaker.

Gaby Tolkowsky

5) Marilyn Monroe, diamanticoon bij uitstek

“Diamonds Are A Girl’s Best Friend” zong Marilyn Monroe (1926 -1962) ooit en haar uitvoering maakte het liedje wereldberoemd. De slogan en de song hadden het gewenste effect: diamant werd (opnieuw) erkend als de ‘Koning der Edelstenen’. Marilyn Monroe bleek de perfecte pleitbezorger voor diamant. Tijdens de promotietoer voor de film ‘Gentlemen Prefer Blondes’ (1953) droeg ze de Moon of Baroda, een schitterende kanariegele diamant van 24.04 karaat, oorspronkelijk afkomstig uit India. Vijfhonderd jaar lang was deze diamant het kostbaarste stuk uit de juwelencollectie van de Gaekwad-dynastie, de maharadja’s van Baroda. In 1878 schonken de Gaekwads de steen aan keizerin Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780), maar later kwam hij terug in hun bezit. Meyer Rosenbaum, een juwelier uit Detroit, kocht de diamant rond 1950 en het was hij die hem aan Marilyn Monroe uitleende. Het is zonder enige twijfel de grootste en opvallendste diamant die ze ooit gedragen heeft.

Bekijk ook

Lees meer
Mijn leven

DIVA zag het levenslicht in 2013 toen het Diamantmuseum én het Zilvermuseum de deuren sloten en de tijd rijp was voor een nieuw(e) (t)huis voor de collecties van deze twee musea. ...

Lees meer
Mijn huis

Een diva omringt zich graag met luxe. Haar collectie is rijkelijk voorzien van allerlei voorwerpen in edele metalen. Diamant, voor een DIVA de kers op de taart zal vanaf eind 2017 ...

Lees meer
Mijn toekomst

DIVA's toekomst ziet er rooskleurig uit... Of is het loepzuiver wit en schitterend zoals het een top-diamant betaamt? Ze is er alleszins klaar voor!