Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Duik mee in de Wonderkamer van kunsthandelaar Axel Vervoordt. Een tentoonstelling vol naturalia, juwelen en exotica samen met historische en hedendaagse kunst. Met kunstwerken van o.a. Anish Kapoor, Wim Delvoye, Marina Abramović en Jan Fabre. 

Axel Vervoordt is een internationaal gewaardeerde kunsthandelaar en binnenhuisarchitect. Hij kent de wereld van edelsmeedkunst bijzonder goed en weet als geen ander persoonlijke, geïnspireerde, esthetische en wonderlijke combinaties te maken. Voor zijn ‘wonderkamer’, duikt hij in de collectie van DIVA en vult deze aan met stukken uit zijn eigen verzameling en met bruiklenen. Zo zal hij een tentoonstelling samenstellen die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst. ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ vormt de start van een reeks tijdelijke tentoonstellingen waarin enkele bijzondere gastcuratoren hun interpretatie van een wonderkamer neerzetten.

 

Praktische info

  • De tentoonstelling loopt van 19 oktober 2018 tot 28 april 2019 en is dagelijks (met uitzondering van woensdag) te bezoeken van 10u tot 18u.

  • Tickets kosten € 10. Een combinatieticket met de permanente tentoonstelling DIVA, a Brilliant Story kost € 16.


>> DOWNLOAD DE BEZOEKERSGIDS

Wonderkamer I: Axel Vervoordt
Wonderkamer I: Axel Vervoordt
 
Axel Vervoordt: verzamelaar en verwonderaar

DIVA nodigde Axel Vervoordt uit om als eerste een persoonlijke Wonderkamer bij DIVA samen te stellen. Al sinds het begin van de jaren 1980 brengt hij tijdens de Biënnale des Antiquaires in Parijs kunstvoorwerpen op verrassende wijze samen. Ook cureerde hij vanaf 2007 verschillende tentoonstellingen in Palazzo Fortuny in het kader van de Biënnale van Venetië. Edelsmeedkunst maakte toen al deel uit van zijn brede interesse en expertise. Zo verhandelde hij in die periode de Antwerpse uilenbeker, dankzij de Koning Boudewijnstichting vandaag een van de topstukken in de collectie van DIVA. Ook de vergulde tazza met golfpatroon, die de cover van de tentoonstellingscatalogus siert, ging door zijn handen.

Een extra dimensie

De emotie die Axel Vervoordt weet op te roepen, geeft een extra dimensie aan verzamelen en tentoonstellen. Hij verandert een kamer vol kunst in een wonderkamer. Zo begrepen ook middeleeuwse en vroegmoderne denkers verwondering: als een cognitieve passie, die zowel over kennis ging als over gevoel. Axel Vervoordt was dan ook DIVA’s gedroomde gastcurator om de reeks in te luiden. Zijn wonderkamer reflecteert over wonderbaarlijke, zeldzame, precieuze, exotische en monsterlijke verzamelobjecten doorheen verschillende periodes en beschavingen. 

Gastcurator: Axel Vervoordt

Co-curatoren: Romy Cockx en Anne-Sophie Dusselier

Scenografie: Tatsuro Miki en Charles Van Canneyt

Lees alles over de Wonderkamers in DIVA.

Met bruiklenen uit: Victoria & Albert Museum (Londen), Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Brussel) en de MAS Collecties (Antwerpen)

Met kunstwerken van onder andere: Anish Kapoor, Pablo Picasso, Alexander Calder, Jan Fabre, Wim Delvoye, Jan II Brueghel, Lucas Cranach, El Anatsui, Jef Verheyen, Lucio Fontana, Marina Abramovic, David Huycke, Paul Van Hoeydonck, Octave Landuyt en Niki de Saint Phalle.

 Met dank aan Stad Antwerpen, Toerisme Vlaanderen, De Standaard, AWDC, SDE, Umicore

Campagnebeeld © DIVA / foto Dominique Provost
Foto banner Random Triangle Mirror, Courtesy The Artist © Anish Kapoor 2018

Tickets kopen

Waar

DIVA, Suikerrui 17-19

Antwerpen - BE - 2000

Gerelateerde publicaties

Lees meer
Zes zalen, zes verhalen
Een briljant museum

DIVA’s wereld ontplooit zich in een reis door haar huis. Ontdek haar interieur.

Lees meer
Wonderkamers in DIVA
Een briljant museum

Naast haar eigen Wonderkamer presenteert DIVA je vanaf oktober 2018 een reeks tijdelijke tentoonstellingen: de Wonderkamers in DIVA.

Bekijk ook

Lees meer
Français

DIVA est le nouveau musée du diamant avec une passion pour l’argenterie à Anvers.

Lees meer
Deutsch

DIVA ist das neue Diamantenmuseum mit einem Herz für Silber in Antwerpen.

Lees meer
Praktische info

DIVA is elke dag geopend van 10u tot 18u, met uitzondering van woensdag.

Lees meer
Tickets en tarieven

Bekijk de tarieven voor een bezoek aan DIVA's permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

Lees meer
Plan je bezoek in DIVA

Plan je een bezoek aan DIVA in groep? Bekijk het aanbod.

Lees meer
Bezoek met kinderen

Plan je een bezoek aan DIVA met kinderen? Bekijk het aanbod.

Lees meer
Geniet van 15% korting op je toegangsticket voor ZOO Antwerpen!

Wil je na je bezoek aan DIVA ook de wilde dieren in de ZOO van Antwerpen bezoeken? Dat kan! Profiteer van ons combinatievoordeel!