Maria Konschake is een juweelontwerpster wiens werk de grens tussen kritisch design en kunst doet vervagen. Ze gebruikt juwelen als medium om maatschappelijk relevante thema's te verkennen, met een bijzondere aandacht voor het thema identiteit. Haar creaties manifesteren zich vaak als lichaam gerelateerde objecten die reflectie oproepen en de kijker uitdagen na te denken over de complexe relatie tussen juwelen, identiteit en herinnering.
Maria's huidige onderzoek concentreert zich op het concept van het geheugen, waarbij ze afwijking in het geheugen gebruikt als artistieke strategie. Ze onderzoekt hoe fouten en afwijkingen in ons geheugen de manier waarop we onze identiteit waarnemen kan beïnvloeden. Door zowel persoonlijke als culturele dimensies met elkaar te verweven, biedt Maria een perspectief op de veranderlijke aard van het geheugen en de invloed ervan op onze identiteit.
Tijdens haar residentie bij DIVA zal Maria haar doctoraatsonderzoek “An Act of Deviation: When Objects Carry Memories” voortzetten. Ze is van plan om een nieuwe collectie objecten te ontwikkelen die de rol van musea in het vormgeven van het cultureel geheugen onderzoekt. Geïnspireerd door de DIVA-collectie, zal Maria vergeten of niet-bestaande verhalen visualiseren door middel van haar juwelen, waardoor ze stukken creëert die conventionele percepties uitdagen en kijkers betrekken in een diepere verkenning van geheugen en identiteit.
Maria Konschake is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Hasselt en PXL-MAD School of Arts, Hasselt. Haar onderzoek wordt gefinancierd door het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) van Universiteit Hasselt (BOF21DOC04).
- Van 27 februari tot en met 30 maart 2025 presenteren we in het DIVA museum het werk van drie residenten: Maria Konschake, Into Niilo en Laila Marie Costa.
- Maria Konschake zal op 25 maart een DIVA talk geven.