Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Het Zilvermuseum in Antwerpen

Zilver is niet louter materie. Als edel metaal heeft zilver een bijzondere uitstraling die extra cachet geeft aan DIVA. De roots van DIVA liggen daarom ook bij het Zilvermuseum. 


 

2014: Op zoek naar een nieuw hoofdstuk

Het Zilvermuseum verliet het kasteel Sterckshof op 2 mei 2014, na de tiende jubileumeditie van de Zilvermarkt. Vanaf 2018 wordt de zilvercollectie gepresenteerd in DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver.


2007: Prestigieuze onderscheiding

In 2007 ontving het Zilvermuseum Sterckshof als eerste museum ooit De Vuurslag, de kunsthistorische prijs van Art & Antiques Fair ’s-Hertogenbosch. Een prestigieuze onderscheiding voor een museum dat over een uitzonderlijk rijke collectie edelsmeedkunst beschikt.


Jaren ’90 - 2000: Van provinciaal Zilvercentrum naar provinciaal Zilvermuseum Sterckshof

Met de opening van het Provinciaal Museum Sterckshof – Zilvercentrum in 1994 evolueert het museum tot een kennis- en promotiecentrum van Belgische edelsmeedkunst.  Het Provinciaal Museum Sterckshof - Zilvercentrum verwelkomt het publiek voor het eerst op Zilverzondag 12 juni 1994. Vanaf 2002 spreekt men van het Zilvermuseum Sterckshof.

Grootste collectie Antwerps zilver 

Al in 1995 is er in het Zilvermuseum Sterckshof sprake van vijftien thematische zalen die een bijzonder gevarieerde kijk op de wereld van de edelsmeedkunst bieden. Het museum bezit de grootste collectie Antwerps zilver ter wereld en toont ook edelsmeedkunst uit andere Belgische steden en uit het buitenland.

Onder meer het inktstel van de Antwerpse zilversmid Verschuylen en een Antwerps pijpenkomfoor illustreren in de collectie Antwerps zilver de vroege 19de eeuw. Deze Antwerpse stukken zijn onder meer te zien in een expo die in 2006 voor het eerst een overzicht brengt van de 16de eeuw tot nu. Deze 16de eeuw die bekend staat als de Gouden Eeuw van Antwerpen, verwijst meteen naar één van de uitgangspunten van DIVA als nieuw museum voor diamant, juwelen en zilver waarin luxe en vakmanschap centraal staan.

Pijpenkomfoor, Meester G, 1815-1832, Antwerpen
Inktstel, Jan Pieter Antoon Verschuylen, 1837, Antwerpen

Internationale Zilvermarkt

Ook tijdens de elf edities van de Zilvermarkt - die tot 2014 in het Sterckshof en in 2015 in het DIVA-gebouw aan de Gildekamersstraat plaatsvonden - kon de zilverliefhebber zijn hart ophalen. Tot de vaste ingrediënten van de Zilvermarkt behoorden het kuieren langs kraampjes om zilveren objecten te bewonderen of te kopen en kennis te maken met binnen- en buitenlandse antiquairs en edelsmeden. Gespecialiseerde antiekhandelaars boden kwaliteitszilver en kwalitatief hoogstaand verzilverd materiaal aan, aangevuld met juwelen. Ook wie meer van hedendaags design hield, vond er ongetwijfeld zijn gading.

Zilvermarkt

Zilvermarkt

 


Jaren ’50: Het Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof

In 1953 opent Piet Baudouin, een eminent kenner van Belgische edelsmeedkunst, het Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof. Met een jaarlijkse tentoonstelling wordt telkens een ander kunstambacht in de kijker gezet. 

zilverbeleving1

Jaren ’30: Vereeniging Museum voor Vlaamsche Beschaving en Openluchtmuseum

In 1934 werd kasteel Sterckshof in Deurne (het latere Zilvermuseum) voor het eerst gebruikt als museum met de oprichting van de Vereeniging Museum voor Vlaamsche Beschaving en Openluchtmuseum. 

Joseph De Beer neemt in 1938 als eerste conservator zijn intrek in het kasteel. In afwachting van de realisatie van het museum brengt De Beer archeologische, natuurhistorische, volkskundige en kunstambachtelijke collecties samen in het kasteel. Conservator De Beer staat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van een verzetsgroep, verstopt Britse piloten en joden in het Sterckshof en drukt in het museum een weerstandskrant. Dit alles gebeurt terwijl zo’n 200 Duitse soldaten in het kasteel gelegerd zijn. Met een inslaande V-bom en de realisatie van het Openluchtmuseum Bokrijk, wordt zijn plan voor een Openluchtmuseum in Deurne letterlijk opgeblazen.