Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Lepelen met zilver

Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een lepel.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen enkele voorkennis vereist.

Praktisch?

  • Data: 17 tot en met 19 augustus 2022
  • Inschrijven doe je voor drie dagen
  • Aantal deelnemers is beperkt tot zes
  • Inschrijven doe je via de webshop van DIVA

De workshop vindt plaats in het atelier van DIVA, Kaasstraat 7, 2000 Antwerpen, telkens van 9u30 tot 16u30.

Kostprijs?

  • €345 voor drie dagen, inclusief één staaf zilver voor één lepel.

Over de workshop lepelsmeden.

Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een lepel. En als je wil kun je hier nog een vork aan toevoegen. 

Tegenwoordig worden lepels meestal op grote schaal gemaakt in roestvrij staal en met behulp van zware pers- en vormmachines. Traditioneel werden lepels gesneden uit hout, ivoor of bot en vanaf de 15de eeuw gesmeed in brons, messing, tin en uiteindelijk zilver.

Het smeden van een lepel is een erg intensief proces. Je vertrekt van een staaf zilver die geleidelijk aan in vorm wordt gesmeed met behulp van een aambeeld en een grote bestekhamer. Tijdens dit proces is er een combinatie van warm- en koudsmeden. De massieve staven worden roodgloeiend gestookt, en bewerkt met hamer en tang. Hoe meer je naar de afwerking van de lepel gaat, stap je over naar tussentijds gloeien en vervolgens koud bewerken.

Tijdens de workshop kom je stap voor stap alles te weten over hoe je je lepel kan vormen en uiteindelijk afwerken. Smeden is een heel oude techniek die eenvoudig en leuk is om te doen. Ervaren hoe een hard en edel materiaal verandert in een nuttig, mooi en bruikbaar object is erg bijzonder en bijna magisch.

Workshop lepelsmeden (c) DIVA, foto Ans Brys
Workshop lepelsmeden (c) DIVA, foto Ans Brys
Workshop lepelsmeden (c) DIVA, foto Ans Brys
Workshop lepelsmeden (c) DIVA, foto Ans Brys

Kun je niet wachten om te zien hoe lepels worden gesmeed? Bekijk dan alvast dit filmpje op YouTube.

Over de middag kun je genieten we van een middagpauze (lunch niet inbegrepen). Er is een keuken met koelkast om je lunch in te bewaren. Overnachting is niet inbegrepen, maar er zijn voldoende logies in de buurt.

Door wie?

Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen enkele voorkennis vereist. Tijdens de workshop zitten beginners en gevorderden door elkaar en wordt iedereen op maat begeleid door Max Gielis (°1977). Hij studeerde zilversmeden aan Sint Lucas Antwerpen, is docent aan de RHoK Academie in Brussel en werkte als zelfstandig zilversmid o.a. in opdracht voor Gijs Bakker, Koen Wijngaerden en atelier Lachaert D’Hanis. 

Meer info?

Meer info aanvragen kan via tom.iriks@divaantwerp.be of +32 (0)3 360 52 52.

Zie je je genoodzaakt je workshop te annuleren? Tot twee weken (14 dagen) voor de aanvang van de workshop betaal je € 50 administratiekosten. Annuleer je minder dan twee weken voor aanvang van de workshop, dan ben je het volledige bedrag verschuldigd. Je kunt wel steeds een plaatsvervang(st)er voorstellen. De organisator behoudt zich het recht om de workshop te annuleren bij te weinig (betalende) inschrijvingen. Dan krijg je het volledige bedrag terugbetaald.

Tickets kopen

Waar

DIVA, Suikerrui 17-19

Antwerpen - BE - 2000

Gerelateerde publicaties

studio_diva_web_02
Lees meer
Workshops
Atelier

In het DIVA atelier organiseren we workshops voor jong en oud, beginners en gevorderden. Laat je inspireren door ons aanbod.

Bekijk ook

_MG_0442
Lees meer
Atelier