Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een lepel. Je gaat oefenen met koper en als je de basistechniek onder de knie hebt kan je aan de slag met zilver. En als je wil kun je hier nog een vork aan toevoegen.

Hoe worden lepels gemaakt?  

Tegenwoordig worden lepels meestal op grote schaal gemaakt in roestvrij staal en met behulp van zware pers- en vormmachines. Traditioneel werden lepels gesneden uit hout, ivoor of bot en vanaf de 15de eeuw gesmeed in brons, messing, tin en uiteindelijk zilver.

Het smeden van een lepel is een erg intensief proces. Je vertrekt van een staaf zilver die geleidelijk aan in vorm wordt gesmeed met behulp van een aambeeld en een zware smeedhamer. Tijdens dit proces wordt het zilver meerdere keren verwarmd of gegloeid. Dit zorgt ervoor dat het zilver te vormen is tijdens het hameren. In tegenstelling tot ijzer worden non-ferrometalen zoals zilver en goud niet ‘heet’ of ‘roodgloeiend’ gesmeed omdat ze dan sneller breken of afbrokkelen.

Tijdens de workshop kom je stap voor stap alles te weten over hoe je je lepel kan vormen en uiteindelijk afwerken. Smeden is een heel oude techniek die eenvoudig en leuk is om te doen. Ervaren hoe een hard en edel materiaal verandert in een nuttig, mooi en bruikbaar object is erg bijzonder en bijna magisch.

Kun je niet wachten om te zien hoe lepels worden gesmeed? Bekijk dan alvast dit filmpje op YouTube. 

Voor wie, door wie?

Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen enkele voorkennis vereist. Eens je de basistechnieken hebt kunnen oefenen kun je als gevorderde een stap verder gaan en een vork smeden.

Tijdens de workshop zitten beginners en gevorderden door elkaar en wordt iedereen op maat begeleid door Max Gielis (°1977). Hij studeerde zilversmeden aan Sint Lucas Antwerpen, is docent aan de RHoK Academie in Brussel en werkte als zelfstandig zilversmid o.a. in opdracht voor Gijs Bakker en Koen Wijngaerden.

Praktische info workshop

De workshop vindt plaats in het atelier van DIVA, Kaasstraat 7, 2000 Antwerpen, telkens van 9u30 tot 16u30, tenzij anders vermeld.

Deelnemers kiezen minstens één dag uit de beschikbare data en schrijven zich via de online ticketmodule van DIVA in voor de workshop. Wil je meer dan één dag inschrijven? Dat kan. Kies dan bij inschrijving de extra dagen die je wenst te komen.

De workshop gaat door op volgende data:

  • Woensdag 25 tot en met zondag 29 augustus 2021

Kostprijs van de workshop:

  • € 165 per dag (incl. één staaf zilver) (incl. 21 % BTW)
  • 10 % korting voor vrienden van DIVA

Staven die niet gebruikt zijn kunnen indien nodig worden teruggegeven.

Over de middag laten we de handen even rusten en genieten we van een middagpauze (lunch niet inbegrepen). Er is een keuken met koelkast om je lunch in te bewaren. Overnachting is niet inbegrepen, maar er zijn voldoende logies in de buurt.

Meer info aanvragen kan via tom.iriks@divaantwerp.be of +32 (0)3 360 52 52.

 

Wedstrijd

Tussen 22 juli en 4 augustus maak je kans op een gratis plekje in de workshop. Wil je meedoen aan onze wedstrijd? Klik hier. Het wedstrijdreglement vind je hier 

 

Zie je je genoodzaakt je workshop te annuleren? Tot een week (7 werkdagen) voor de aanvang van de workshop betaal je € 50 administratiekosten. Annuleer je minder dan een week voor de startdatum van de workshop, dan ben je het volledige bedrag verschuldigd. Je kunt wel steeds een plaatsvervang(st)er voorstellen. De organisator behoudt zich het recht om de workshop te annuleren bij te weinig (betalende) inschrijvingen. Dan krijg je het volledige bedrag terugbetaald.

Tickets kopen

Waar

Studio DIVA, Kaasstraat 7

Gerelateerde publicaties

_MG_0442
Lees meer
Atelier