Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

Pracht en praal in Antwerpen. De Juweelenstoet van 1923

Honderd jaar geleden – op 12, 15 en 19 augustus 1923 – trokken 15 praalwagens, 66 groepen en 2000 figuranten door de stad! Met deze 2,5 kilometer lange ‘Juweelenstoet’ vierde Antwerpen de heropleving van de diamantnijverheid na de oorlogsjaren. Kosten noch moeite werden gespaard. Gespreid over drie dagen zouden minstens anderhalf miljoen mensen getuige zijn geweest van het spektakel. Met de stoet zette de diamantsector de stad Antwerpen weer helemaal op de kaart als diamantcentrum van de wereld.

Aan de hand van publicaties en een filmopname wordt de Juweelenstoet heel even tot leven gewekt tijdens deze DIVA talk door masterstudent Geschiedenis Pipa Tyssen en DIVA medewerker An Labis.  

Wie? 

Pipa Tyssen is master student Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. In functie van een stage onderzocht Pipa, in opdracht van het DIVA museum, de beschikbare bronnen over de Juweelenstoet en kaderde die in een breder marketingverhaal van de diamantsector anno 1923. In deze DIVA talk licht Pipa zijn onderzoek toe aan de hand van de leukste en pittigste anekdotes en tonen we bijzonder beeld- en filmmateriaal van de stoet.

An Labis was meer dan dertien jaar bibliothecaris bij DIVA. An geeft toelichting bij de publicaties over de Juweelenstoet uit 1923 die op dat moment gepresenteerd worden in de leeszaal. Zij geeft ook een korte uitleg over de Bijzondere Collecties van de bibliotheek, waar deze publicaties deel van uitmaken.

Programma  

  • 11u - verwelkoming door moderator Tom Iriks
  • 11u05 - gesprek met Pipa Tyssen
  • 11u30 - gesprek met An Labis
  • 11u45 - vragen van het publiek 
  • 12u tot 13u - receptie DIVA atelier / binnentuin

Tickets

Deze DIVA talk is gratis, we vragen wel om je plaats te reserveren.

 

Juweelenstoet 2023

Juweelenstoet 2023