Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

DIVA Residents: Opening & DIVA talk

DIVA nodigt jaarlijks vier zilver- en goudsmeden uit voor een residentie in het atelier van het museum. Hier krijgen residenten de tijd, ruimte en ondersteuning voor onderzoek en experiment binnen hun vakgebied. 

Voor de tweede residentieperiode van 2022 selecteerde DIVA de juweelontwerpers Naama Bergman en Charlotte Van de Velde. Tijdens de DIVA talk vertellen ze meer over hun onderzoek en werk. Bovendien presenteren ze in de leeszaal de resultaten van hun residentie.

Wie?

Door middel van haar sieraden en objecten onderzoek Naama Bergman het concept van verandering. Ontstaan, groei, verval en de spanning tussen cultureel erfgoed, fysieke materie en tijd staan centraal. Door tegenstrijdige materialen als zout en ijzer te combineren stelt ze vragen over de essentie van creatie en de kracht van transformatie. Ze zoekt een confrontatie op tussen behoud en verval en stelt tegelijkertijd vragen over de hegemonie, functie en veranderlijkheid van vormen.

Het werk van Charlotte Van de Velde vertrekt vanuit het verzamelen van bestaande juwelen die ze gebruikt als materiaal en inspiratiebron. Het zijn voornamelijk alledaagse sieraden van minderwaardige kwaliteit, gemaakt uit namaakmaterialen, versleten of uit de mode. Ze selecteert stukken die ondanks hun bescheidenheid toch kwaliteiten bezitten of die net door hun gebreken iets aandoenlijks hebben. Haar verzameling is het startpunt voor het maken van nieuwe juwelen aan de hand van subtiele transformaties en assemblages. Het gebrek aan materiële waarde van de gevonden stukken compenseert ze door eigen toevoegingen met poëtische waarde.

Wanneer? 

  • DIVA talk
    • Donderdag 17 november 2022 van 19u30 tot 21 uur - deuren openen om 19 uur
    • Toegang gratis – reservatie is aangeraden via de webshop want de plaatsen zijn beperkt
  • Expo:
    • Expo open van vrijdag 18 t.e.m. zondag 20 november van 14 tot 18 uur
    • Toegang gratis

Heb je niet tijdig kunnen reserveren? Geen nood, je kan altijd nog een ticket verkrijgen op de avond zelf.

Waar?

Leeszaal bibliotheek - ingang via Kaasstraat 13

Taal?

Engels   

Alvast meer weten over onze residenten?

Bekijk dan deze pagina: https://www.divaantwerp.be/nl/research/artists-in-residence