Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

Van 16 februari tot 19 april 2020 presenteert DIVA de 19de Zilvertriënnale. De tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van de beste zilversmeden en ontwerpers van dit moment, waaronder twee Belgische ontwerpers. Deze driejaarlijkse internationale wedstrijd voor hedendaags zilver wordt georganiseerd door het Duitse ‘Gesellschaft für Goldschmiedekunst’ en het ‘Deutsches Goldschmiedehaus Hanau’. Aan de 19de editie namen 123 kunstenaars uit 19 landen deel.

Het Deutsche Goldschmiedehaus, opgericht in 1932, organiseert sinds 1965 de wedstrijd voor hedendaagse zilversmeedkunst. Wat ooit begon als een lokale tentoonstelling over zilver, groeide uit tot een gerenommeerde internationale wedstrijd. België wordt in deze editie vertegenwoordigd door David Huycke (°1967) en Helena Schepens (°1981). Hun werk is ook terug te vinden in de vaste collectiepresentatie van DIVA. Bekijk hier alvast de bezoekersbrochure.

Wil je meer weten over het verband tussen de vaste collectie van DIVA en de hedendaagse creaties van de Zilvertriënnale? Download hier de brochure met tien objecten. 

Een zilveren wereld
Acht ronde dinertafels vormen het decor voor de getoonde zilveren objecten. Op een speelse wijze wordt de link met tafelzilver gelegd. DIVA daagt de je uit om na te denken over het eigen gebruik van zilveren objecten. Centraal in de scenografie staat vakmanschap en een waardering voor hedendaags zilver. Interieurarchitecten Leo Aerts en Philippe Swartenbroux staan in voor de scenografie van de tentoonstelling. Leo Aerts is ook zelf ontwerper en nam deel aan de 12de Zilvertriënnale. Zijn werk is ook opgenomen in de collectie van DIVA.

 Bekijk alle creaties van de deelnemers aan de Zilvertriënnale hier.

 

De winnaars
De eerste prijs, ook bekend als de Ebbe Weiss-Weingart prijs, reikt de jury uit aan Juliane Schölß (°1977) die hen overtuigt met een groep bekers gemaakt in verschillende kleuren metaal en formaten. Sungho Cho (°1975) krijgt de tweede Robbe-Berking prijs met schalen gemaakt uit zeer dunne platen zilver, voorzien van verschillende patronen. De derde prijs of Ebbe Weiss-Weingart Silver prijs ging naar de groep vazen Das Paar en Drei Schwestern gemaakt door Sarah Cossham (°1979). 

Een geschiedenis in het Sterckshof
De Zilvertriënnale was al meermaals te gast in het Zilvermuseum Sterckshof (12de, 15de en 16de editie). Historisch gezien speelde het Zilvermuseum een actieve rol in het hedendaagse zilverlandschap binnen en buiten België. Na de sluiting van het Zilvermuseum in 2014 vond de 18de editie plaats in het Umicore Zilverpaviljoen. Met 19de editie van de Zilvertriënnale wil DIVA de nauwe banden met de hedendaagse zilversector versterken.

Afgelopen edities van de Zilvertriënnale

Bekijk alles
triennale-divasite-1-2.jpg
Lees meer
2020
Zilvertriënnale

16/02/2020 - 30/06/2020