Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologie. Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Banner Image

DIVA presenteert van 26 augustus tot 8 oktober 2023 de Zilvertriënnale, expo voor hedendaags design. De driejaarlijkse wedstrijd Zilvertriënnale wordt georganiseerd door het Duitse Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau. Dit jaar vindt het plaats voor de 20ste keer.

Van een lokale tentoonstelling groeide de Zilvertriënnale sinds 1965 uit tot dé zilverwedstrijd en zet het de nieuwe tendensen in het internationale zilverdesign in de kijker. ​
​Voor deze editie schreven 121 zilversmeden, designers en kunstenaars zich in. Ze komen uit 21 verschillende landen in Europa, Azië, Australië en de Verenigde Staten. Een jury van experts selecteerde voor de expo de 67 meest innovatieve deelnemers. De juryleden zijn:

 • Dirk Allgaier – directeur van uitgeverij arnoldsche Art Publishers

 • Dr. Claudia Banz – curator Design van het Kunstgewerbemuseum in Berlijn

 • JaKyung Shin – zilversmid en assistent professor aan Seoul National University in Zuid-Korea ​

De uitgekozen objecten voor de tijdelijke expo variëren in vorm, functie en techniek. Je krijgt traditionele gebruiksvoorwerpen te zien – zoals koffiepotten, vazen of schalen – maar ook artistieke, niet-functionele, objecten die spelen met de eigenschappen van het zilver.

Het valt in deze editie van de Zilvertriënnale op dat een aantal kunstenaars zich lieten inspireren door recente maatschappelijke en ecologische crisissen zoals de pandemie of de klimaatverandering. Daarbij gebruiken ze zilver om kritische boodschappen over te brengen of om psychologische stress te verwerken.

Acht winnaars en Belgische deelnemers

Uit alle geselecteerde deelnemers koos de jury drie winnaars voor de hoofdwedstrijd, waaronder één Belg, en vijf voor de wedstrijd voor jong talent, in respectievelijke volgorde:

 • Markus Pollinger, Duitsland, eerste prijs (Ebbe Weiss-Weingart Prijs), beker Gefäß

 • David Huycke, België, tweede prijs (Robbe & Berking Prijs), Cosmic Bubbles

 • Maja Houtman, Nederland, derde prijs (Ebbe Weiss-Weingart Zilverprijs), Sphere I, II and IV

 • HyeSun Lee, Korea, eerste prijs (1ste Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Hand-Lighthouse

 • Koichi Io, Japan, tweede prijs (2de Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Three legged Vase

 • Merit Christian, Duitsland, derde prijs (3de Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Born with a silver spoon

 • JaeHui Jeong, Korea, vierde prijs (Hanauer Schmuckhalbzeug zilverprijs), Hidden object

 • Kazuhiro Toyama, Japan, vijfde prijs (Heimerle + Meule zilverprijs), Biophilia Ephemeral Vase

De andere Belgische deelnemers zijn Patrick Storme met Origin of Species en Helena Schepens met Undatio.

Finissage

Op donderdag 5 oktober organiseert DIVA de finissage van de Zilvertriënnale, expo voor hedendaags design met enkele DIVA talks en aansluitend een receptie. Het museum ontvangt tijdens de DIVA talks vooraanstaande binnen- en buitenlandse zilversmeden. Markus Pollinger, winnaar van de 20ste Zilvertriënnale, neemt de aanwezigen mee in het ontwerp- en productieproces van zijn winnend object. De drie Belgische kandidaten David HuyckeHelena Schepens en Patrick Storme lichten hun werk toe. De Duitse Beate Leonards onthult de geheimen van haar geselecteerde theepot en Gretal Ferguson, ook artist in residence bij DIVA, praat over haar parcours als zilversmid.

Van 16 uur tot 18 uur: DIVA talk.
Van 19 uur tot 22 uur: receptie en mogelijkheid tot bezoek Zilvertriënnale (vaste expo gesloten). 

Meer over de DIVA talk 20ste Zilvertriënnale vind je hier op onze website.

Interviews zilversmeden 20 Zilvertriënnale

Digitale gesprekken via Zoom en Teams, afgenomen in september - oktober 2022

Geïnterviewden: Minsik Ahn, Daan Brouwer, Yuan Cheng Chang, Susan Coddon, Andreas Decker, Gretal Ferguson, Anne Fischer, Daniela Herrmann, Maja Houtman, David Huycke, Michael Kiefer, Catherine Large, Einat Leader, Annette Lechler, Beate Leonards, Katherina Moch, Radka Passianova, Markus Pollinger, Christine Ramel, Helena Schepens, Bruno Sievering-Tornow, Oliver Smith, Patrick Storme, Mariko Sumioka

Afgelopen edities van de Zilvertriënnale

Bekijk alles
triennale-divasite-1-2.jpg
Lees meer
2020
Zilvertriënnale

16/02/2020 - 30/06/2020